Siirry sisältöön
Blogi Blogit 2024 Osteoporoosin hoitamattomuuden hinta on korkea
Artikkeli

Osteoporoosin hoitamattomuuden hinta on korkea

Julkaistu

6.6.2024

Osteoporoosi aiheuttaa vuosittain 45 000 murtumaa. Kaksi kolmesta naisesta ja yksi seitsemästä miehestä saa loppuelämänsä aikana osteoporoottisen murtuman, jonka jälkeen on 2–4 kertainen riski uuteen murtumaan. Suomessa osteoporoosia sairastaa noin 336 000 henkilöä. Pienentynyt luuntiheys on noin 44 %:lla 65 vuotta täyttäneistä. (Osteoporoosi Käypä hoito -suositus ja Scope 2021 -tutkimus)

Omahoidon perusta on ymmärrys sairaudesta ja sen hoidosta

Osteoporoosi on asiakkaan näkökulmasta haastava sairaus. Yleensä osteoporoosi on ensimmäiseen murtumaan saakka oireeton ja diagnoosi tulee yllätyksenä. Monet asiakkaat kokevat, että eivät ole saaneet riittävästi tietoa sairautensa hoidosta, eivätkä ymmärrä hoidon kokonaisuutta. Luustoliiton 2023 toteutetun valtakunnallisen potilaskyselyn (N= 1242) mukaan vain 60 %:lle diagnoosin saaneista kerrottiin, mitä osteoporoosi tarkoittaa. 68 % diagnoosin saaneista sai ohjausta itsensä hoitamiseen.

Hoitoon kuuluu aina lääkkeetön omahoito ja tarvittaessa lääkitys. Osteoporoosin hoidon tavoitteena on murtumien ehkäisy. Sairastavalle hoitoon sitoutuminen voi olla vaikeaa, sillä hoidon kesto on pitkä, mutta tehoa ei kuitenkaan näe konkreettisesti arjessa. Olisi tärkeää, että asiakkaat hahmottaisivat kyseessä olevan kroonisen sairauden, jonka kulkuun voi itse vaikuttaa ja jota voidaan hoitaa iästä tai sukupuolesta riippumatta. Useimmilta henkilöiltä omahoidon toteuttaminen vaatii vähintään joidenkin elintapamuutosten tekemistä. Tähän muutokseen he tarvitsevat konkreettista tukea ammattilaisilta.

Pysyviä, omaan arkeen sopivia muutoksia

Luustokurssi on toimintamalli, jonka avulla ammattilaiset voivat tuloksellisesti tukea asiakkaitaan omannäköiseen arkeen osteoporoosista huolimatta. Julkisen ja kolmannen sektorin yhteistyönä toteutettu kurssi yhdistää ammattilaisohjauksen ja vertaistuen. Keskeistä on osteoporoosin tavoitteellinen omahoidon ohjaus ja tuki, jonka avulla asiakkaat pystyvät siirtämään saamansa tiedon arjen taidoiksi ja pysyviksi muutoksiksi elämässään. ”Voin vaikuttaa toimintakykyyni eikä sairauden tarvitse jarruttaa oman näköistä elämää.”

Luustokurssin ytimessä on jokaisen osallistujan oma omahoidon tavoite, jonka avulla he toteuttavat arjen muutoksia. Kaikkien kurssilaisten motivaatio ja sitoutuminen omahoitoon lisääntyy, ja he saavat onnistumisen kokemuksia ja tukea elämäänsä osteoporoosin kanssa. Kurssit vahvistavat heidän luottamustaan tulevaisuuteen ja oman toiminnan merkitykseen, sekä lisäävät osallistujien rohkeutta lähteä kodistaan liikkeelle.

Tarjoamalla tavoitteellista kurssitoimintaa hyvissä ajoin, tuetaan osteoporoosia sairastavia oman toimintakykynsä ja terveytensä pitkäaikaiseen ylläpitämiseen. Kurssien avulla voidaan ehkäistä kaatumisia ja murtumia sekä voidaan edistää parempaa ja mielekkäämpää arkea. Kurssien hyödyt näkyvät osteoporoosia sairastavien arjessa, ammattilaisresurssien kohdistamisessa tulokselliseen toimintaan ja hyvinvointialueiden kukkarossa.

Voisitko sinä olla Luustokurssiohjaaja, joka antaa eväitä osteoporoosia sairastavan omahoidon toteutukseen ja arkeen pitkäaikaissairauden kanssa? Tule tapaamaan meitä ja juttelemaan yhteistyön mahdollisuuksista messuosastollemme 5k39.

Hoitamattomuuden hinta

#rakastaluitasi #osteoporoosi #omahoito #murtuma #näkymätönsairaus #murtumatkuriin

Jenny Lohikivi, Luustoliitto

Jenny Lohikivi

jenny.lohikivi@luustoliitto.fi
Kirjoittaja toimii Suomen Luustoliitto ry:n tavoitteellisen kurssitoiminnan suunnittelijana.


Tule kuuntelemaan Luustoliiton puheenvuoroja
ke klo 11.30 ja to klo 14.30
ja tapaamaan Luustoliiton asiantuntijoita messuosastolle
Fysioterapia & Kuntoutus -tapahtumaan 2.-.3.10.2024

Katso videolta fysioterapeuttien ajatuksia luustokurssien ohjaajaksi lähtemisestä.
Mikäli et näe upotettua videota, voit katsoa sen tästä linkistä (YouTube 1:48).

Fysioterapia & Kuntoutus

2.-3.10.2024 Helsingin Messukeskus

Tervetuloa kuntoutuksen ammattitapahtumaan! Tutustu monipuoliseen ohjelmaan ja tule mukaan!

Lue lisää