Siirry sisältöön
Blogi Blogit 2024 Liikuntapainotteiset kuntoutusjaksot
Artikkeli

Liikuntapainotteiset kuntoutusjaksot kehittävät toimintakykyä ja lisäävät kuntoutuksen monimuotoisuutta

Julkaistu

29.5.2024

Validian kuntoutuspalvelut on järjestänyt liikuntapainotteisia kuntoutusjaksoja selkäydinvammaisille henkilöille jo yli 20 vuoden ajan. Jaksot on suunnattu pääasiassa selkäydinvammaisille henkilöille, jotka hyötyvät ohjauksesta ja ideoista soveltuvan liikuntaharrastuksen löytämiseksi. Jaksolta saa uusia ideoita, tukea ja monipuolisuutta omaan harjoitteluun, vertaistukea unohtamatta. Liikunta kohentaa toimintakykyä ja parantaa niin fyysistä kuin psyykkistä jaksamista. Monet liikuntapainotteiselle jaksolle osallistuneet ovat saaneet lisää valmiuksia toimintakykyyn arjessa ja löytäneet mielekkään tavan liikkua yksin tai ryhmässä.

Vertaisten kanssa

Liikuntapainotteisilla jaksoilla keskeisenä osana kuntoutusta on myös vertaistuki. Jaksolla on mukana aina myös vertaiskuntouttaja osana moniammatillista kuntoutustyöryhmää. Osallistujat tutustuvat jaksolla uusiin ihmisiin ja merkittävä osa jaksoa onkin kuntoutujien keskinäinen ajatusten sekä kokemusten jakaminen. Osallistujat voivat olla vuodesta kahteen vamman kanssa eläneitä tai jo kokeneempia konkareita kenellä on kokemusta pidemmältä ajalta elämisestä selkäydinvamman kanssa. Kuntoutusjakso sisältää soveltavaa liikuntaa vertaisryhmässä ja eri terapiamuotoja yksilöllisen tarpeen mukaan.

Esteettömyys madaltaa kynnystä

Jakson tiivis ohjelma suunnitellaan yksilöllisesti ja se sisältää intensiivistä harjoittelua sekä informatiivisia ryhmiä. Kesäisin ohjelmassa on mm. käsipyöräilyä, frisbee-golfia, padelia, fast-scoop-peliä ja ulkona liikkumista eri muodoissa. Näiden lisäksi myös liikuntapainotteisella kuntoutusjaksolla toteutuvat purjehduskokeilut ja tarkkuussuunnistus ovat monille uusia kokemuksia. Talvisin harrastetaan ulkona kelkkalaskettelua, kelkkajääkiekkoa, hiihtoa sekä erilaisia joukkuepelejä sisällä täysimittaisessa liikuntasalissa. Iltaisin on mahdollisuus pelata esim. pyörätuolikoripalloa, -rugbya, sulkapalloa tai harjoitella jousiammuntaa. Esteettömän allasosaston käyttäminen on myös suosittua osana jakson monipuolista ohjelmaa. Validian tiloissa toimiva Paralympiakomitean soveltavan liikunnan apuvälinetoiminta mahdollistaa erilaisten soveltavan liikunnan välineiden kokeilemisen. Jaksolle osallistuminen ei edellytä omia liikunnan apuvälineitä.

Validian kuntoutuskeskus Synapsian keskeinen sijainti Helsingissä sekä täysin esteettömät tilat tarjoavat ainutlaatuiset mahdollisuudet liikuntalajien kokeiluun. Vapaa-ajalla kuntoutujat viettävät aikaa yhdessä ja esimerkiksi käyminen kaupungilla on helppoa. Jaksolla autetaan kuntoutujaa löytämään mielekäs liikuntamuoto ja selvittämään kotiseudun harrastusmahdollisuuksia. Liikunnanohjaajat tekevät yhteistyötä hyvinvointialueiden erityisliikunnanohjaajien, seurojen ja yhdistysten kanssa.

Yhdenvertaisuus ykkössijalla

Kuten kenellä tahansa, myös selkäydinvammaisilla liikunta kohentaa elämänlaatua, lisää sosiaalisia kontakteja ja tuo monipuolisuutta arjen rutiineihin. Terveelliset elämäntavat ja kokonaisvaltainen hyvinvointi tukevat merkittävästi terveyttä sekä arjessa jaksamista!

Vammaan tai rajoitteeseen katsomatta monipuolinen liikkuminen ja liikunta kehittää aina myös toimintakykyä. Jokaisella on yhdenvertainen oikeus nauttia liikunnan ilosta ja terveyshyödyistä. Liikuntarajoite voi nostaa kynnystä korkeammalle etsiä itselle mieluisaa liikuntamuotoa. Toisinaan omalla paikkakunnalla kaikki liikuntapaikat eivät ole valitettavasti täysin esteettömiä tai harrastus voi vaatia erityisiä välineitä. Vahva tahtomme on rohkaista kaikkia liikkumaan kullekin mieluisalla ja soveltuvalla tavalla.

Me Validiassa näemme liikunnan keskeisenä osana monipuolista ja aktiivista kuntoutusta. Olemme luomassa jokaiselle mahdollisuutta kokea ja nauttia liikunnan monista mahdollisuuksista.

Harri Ahtee, Validia

Harri Ahtee

erityisliikunnanohjaaja
Validia Kuntoutuspalvelut

Markku Poikela, Validia

Markku Poikela

liikunnanohjaaja ja vertaiskuntouttaja
Validia Kuntoutuspalvelut

Blogin kirjoittajat omaavat pitkän kokemuksen neurologisten asiakkaiden vaativasta lääkinnällisestä kuntoutuksesta. He ovat luennoineet useissa tilaisuuksissa sekä kouluttaneet lukuisia kuntoutusalan ammattilaisia.

Lisää tietoa jaksoista ja hakuohjeet löydät osoitteesta:
https://validia.fi/uutiset/liikuntapainotteinen-kuntoutusjakso


Tule kuuntelemaan lisää liikuntapainotteisesta kuntoutuksesta Fysioterapia & Kuntoutus -tapahtumaan!
Harrin ja Markun puheenvuoro messulavalla ke ja to klo 9.30.
Tervetuloa keskustelemaan Validian asiantuntijoiden kanssa lisää myös messuosastolle!

Fysioterapia & Kuntoutus

2.-3.10.2024 Helsingin Messukeskus

Tervetuloa kuntoutuksen ammattitapahtumaan! Tutustu monipuoliseen ohjelmaan ja tule mukaan!

Lue lisää