Siirry sisältöön
Koulutuspäivät Koulutuspäivien ohjelma

Koulutuspäivien ohjelma

Keskiviikko 2.10.2024

9.30Tervetuloa! Orientaatio tulevaan päivään
9.45Juho Korpi | Kaikki paitsi liikunta on turhaa
10.30Sakari Ilomäki, vuorovaikutustutkija (YTT, sosiaalipsykologia) | Vuorovaikutuksen vuoristoradalla – haastavista tilanteista yhteiseen tavoitteeseen

Sakari Ilomäki on sosiaalispsykologi ja vuorovaikutustutkija Tampereen yliopistosta. Tutkimuksessaan hän keskittyy vuorovaikutusdynamiikkaan erilaisissa terveydenhuollon tilanteissa. Ilomäki on tutkinut videovälitteistä vuorovaikutusta etäpalveluissa, elintapaohjauksessa ja kotihoidossa. Häntä kiinnostavat erityisesti yhteisen ymmärryksen ja sen korjaamisen ilmiöt sekä kehon ja esineiden rooli näissä prosesseissa. Parhaillaan hän tutkii neurologien vastaanotoilla tapahtuvaa tiedon ja päätöksenteon dynamiikkaa.
11.15Tauko
11.45Maria Heikkilä, elintarviketieteiden tohtori | Liike lähtee lautaselta

Maria Heikkilä on nuorten kestävyysurheilijoiden ravitsemustiedoista ja -taidoista väitellyt elintarviketieteiden tohtori, jonka intohimoja ovat opetustyö, urheiluravitsemus ja ruokakasvatus. Hän on työskennellyt Helsingin yliopistolla ruokakasvatushankkeissa, sekä tiedekasvatuksen parissa Lahden yliopistokampuksella. Yliopistomaailman lisäksi hän ollut käynnistämässä Syömishäiriökeskuksen Oman Elämänsä Urheilija -projektia, joka pyrkii lisäämään tietoa urheilijoiden häiriintyneestä syömiskäyttäytymisestä ja löytämään keinoja ongelmien ehkäisyyn. Ravitsemustutkimuksen ohella Heikkilä toimii maastohiihdon valmentajana.
12.30Lounastauko

Messupuolen lavaohjelmassa samaan aikaan mm.:
Vuoden Fysioterapeutti 2024, julkistamistilaisuus
Kari Ketonen | Autonomisen hermoston kuntoutus
Juho Korpi | Mieli voi kuntoutua kehon kautta
14.45Rinnakkaisohjelmat:

Mikko Patovirta, TtM, ft, väitöskirjatutkija | Apua ahdistuneelle – keholliset säätely- ja hallintakeinot
Tunnetusti innostava puhuja ja erityisesti psykofyysisen fysioterapian vahva asiantuntija Mikko Patovirta on myös Vuoden Fysioterapeutti 2009.

Jukka Aho, ft OMT | Järkeä jännekuntoutukseen
Jukka Aho on OMT-fysioterapeutti ja viittä vaille valmis terveystieteiden maisteri. Moni muistaa hänet Mind The Movement -blogin kirjoittajana, tai tunnistaa hänet Jännettävä -podcastin isäntänä. Aho on erityisen kiinnostunut jännekipujen ja -vammojen kuntoutuksesta ja hänen intohimonaan on tieteen ja käytännön yhdistäminen huumorin ja konkretian kautta.
15.30Tauko siirtymistä varten
15.45Rinnakkaisohjelmat:

Pauliina Unkeri, TtM, ft | Iästä viis, voimaa siis!
Pauliina Unkeri on fysioterapeutti, geriatrisen kuntoutuksen erityisasiantuntija ja terveystieteiden maisteri. Hän on työskennellyt yli kaksi vuosikymmentä ikääntyneiden laadukkaan ja näyttöön perustuvan kuntoutuksen edistämiseksi. Hän on kiertänyt kouluttamassa ympäri Suomea ja toiminut lisäksi useissa ikääntyneiden kuntoutuksen kehittämishankkeissa ja tehtävissä. Pauliinan sydäntä lähellä ovat tiedon jakaminen, geriatrisen kuntoutuksen erityiskysymykset sekä ammattilaisten osaamisen kehittäminen.

Valpuri Seikkula, ft (YAMK), uroterapeutti, fysioterapian lehtori | Kuivin housuin kotiin
16.30Päivän päätös ja messut!

Torstai 3.10.2024

9.30Marko Grönholm, ft | Laadukas liike on muutakin kuin linjauksia

Ortopedisiin ja traumatologisiin asiakkaisiin erikoistunut Grönholm on fysioterapian moniottelija, joka on kiertänyt Suomea koulutustehtävissä jo toistakymmentä vuotta. Fysioterapiaa liikkeellä -podcastin isäntänä hänestä on tullut fysioterapian kuunnelluin ääni. Grönholmin kynänjälki näkyy myös alan ammattikirjallisuudesta ja hän tuottaa aktiivisesti fysioterapia-aiheista sisältöä sosiaalisessa mediassa. Fysioterapeuttina Grönholm on liikeoptimisti, joka etsii asiakkaiden kanssa liikkeen mahdollisuuksia erilaisten ongelmien ristiaallokossa. Vuoden Fysioterapeutiksi hänet valittiin vuonna 2022.
10.15Paneelikeskustelu Oivalluksia ohjauksesta | Marko Grönholm, Sanna Hosio, Aino Tynkkynen, Juho Korpi
11.15Tauko
11.45Marko Rossi, TtM, Urheilufysioterapeutti (sert) OMT | Voimaa vai venyttelyä?

Talviurheilumiehenä tunnettu Rossi on toiminut fysioterapeuttina kolmen vuosikymmen ajan. Vuoden fysioterapeutiksi hänet valittiin vuonna 2020. Rossin erityinen kiinnostuksen kohde on harjoittelu, ja moni muistaakin hänet Explain Train -koulutuksista. Pitkän linjan kouluttajana Rossi jakaa raudanlujaa tuki- ja liikuntaelinvaivojen osaamistaan värikkäällä ja kuulijaystävällisellä otteella.
12.30Lounastauko

Messupuolen lavaohjelmassa mm.:
Juho Korpi | Hyvä fyysinen kunto on osa huoltovarmuutta
Arja Ahtaanluoma | PuoliNainen
14.00Marianne Himberg, ft (YAMK) & Tanja Balk, ft (AMK) | Tekijä vai kokija?

Marianne Himberg on syöpään sairastuneiden fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti, kouluttaja ja alan kehittäjä. Hän työskentelee fysioterapeuttina Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Sairaalatyön rinnalla Himberg toimii läntisessä Syöpäkeskuksessa liikuntasuunnittelijana, kehittäen alueen liikuntapalveluita sekä edistäen tietoisuutta kuntouttavan liikunnan hyödyistä. Hän on aktiivinen syövän hoidon ja kuntoutuksen kehittäjä sekä kansallisesti että kansainvälisesti ja ollut mukana mm. syöpään sairastuneiden liikuntatutkimuksessa. Syöpään sairastuneiden fysioterapiassa asiakkaan elämänlaatu on Himbergin mielestä kaiken toiminnan ytimessä.

Tanja Balk on psykofyysiseen fysioterapiaan erikoistunut fysioterapeutti, kouluttaja ja alan kehittäjä. Hän on työskennellyt lähes koko työuransa Helsingin yliopistollisen sairaalan psykiatrialla, mutta toiminut myös yrittäjänä Vantaan vankilan psykiatrialla ja aktiivisena kouluttajana ympäri Suomea. Rautaisena psykiatrian ammattilaisena Balk on ollut mukana kansallisessa ja kansainvälisessä kehittämistyössä ja hänen tuottamaansa sisältöä löytyy esimerkiksi Mielenterveystalosta ja Kuntoutumistalosta. Fysioterapeutin työssä hänelle on tärkeää saattaa potilas tämän omien oivallusten ja ratkaisujen äärelle.
14.45Tauko
15.00Heidi Foxell, kokemuspuhuja | Varjoista valoon

Konstaapeli Heidi Foxellin elämä mullistui täysin vain 24-vuotiaana toukokuussa 2012, kun poliisin työharjoittelussa ollut Heidi loukkaantui vakavasti Hyvinkään joukkoampumisessa.

Ampumisesta seurannut yli 1000 yön sairaalajakso sisälsi pieniä valonpilkahduksia, mutta myös syviä aallonpohjia, jotka aiheuttivat itsetuhoisia ajatuksia ja masennuskausia. Hoitojakson aikana saatu selkäydinvamma ja leukemia olivat viedä pohjan elämältä. Heidi päätti kuitenkin selvitä ja toukokuussa 2023 hän valmistui poliisiksi. Lapsuuden haave oli toteutunut miltei päivälleen 11 vuotta loukkaantumisen jälkeen.

Tunteikkaan ja pysäyttävän tarinan takana on nainen, joka ei päättänyt antaa periksi. Heidi kertoo luennoillaan selviytymistarinansa ja sen, miten ampuminen muutti häntä ihmisenä. Heidillä on sanottavansa nuorten pahoinvoinnista ja kaduilla tapahtuvasta väkivallasta.

Tarina on hätkähdyttävä ja ajatuksia herättävä elämän rajallisuudesta.
Tarina selviytymisestä ja periksiantamattomuudesta – tarina, joka pitää kuulla.
15.45Päivien päätös