Kaatumisen ehkäisy on terveydestä ja toimintakyvystä huolehtimista - kaiken ikäisenä
Kaatumisten todennäköisyys liittyy toimintakykyyn – mitä parempi toimintakyky henkilöllä on, sen vähemmän kaatumisia sattuu. Kaatumisten ehkäisy on siis terveydestä ja toimintakyvystä huolehtimista. Monipuolinen liikuntaharjoittelu kuuluu kaikenikäisten ja kuntoisten henkilöiden kaatumisvammojen ehkäisyyn. Fysioterapeutin osaamista tarvitaan ennaltaehkäisytyössä ja erityisesti mikäli henkilön toimintakyky on jo heikentynyt.
Usein ajatellaan, että kaatumiset kuuluvat jatkumona ikääntymismuutosten ketjuun. Harha on yhä valitettavan yleinen sekä iäkkäiden itsensä että sosiaali- ja terveydenhuollon henkilöstön keskuudessa. Kaatuilu ei kuitenkaan kuulu vääjäämättömästi ikääntymiseen. Kaatuminen on usein oire siitä, että kaikki ei ole hyvin. Toistuva kaatuilu on jo hätähuuto.
Kaatumiset ja niistä aiheutuvat vammat yleistyvät iän myötä. Ikä itsessään ei kuitenkaan selitä kaatumisia. Kaatumiset ja erityisesti kaatumisvammojen vakavuus liittyy pääasiassa henkilön terveyteen ja toimintakykyyn. Mitä heikompi terveys ja toimintakyky henkilöllä siis on, vakavampia kaatumistapaturmia sattuu. Kaatumisten ehkäisyn tärkeys tulee olla erityisen kirkkaasti mielessä sairaaloissa ja hoivapalveluissa työskentelevien keskuudessa.
Kaatumisia voidaan ehkäistä – vastuuta on ammattilaisten lisäksi myös iäkkäillä itsellään
Kaatumisten ehkäisytyö vaatii kokonaisvaltaista näkemystä terveyden ja toimintakyvyn edistämisestä. Kaatumisten ehkäisytyö alkaa jo lapsuudesta. Jokaisen meistä tulisi olla fyysisesti aktiivinen läpi elämän. Mitä iäkkäämmästä ja hauraammasta henkilöstä on kyse, sitä useampien toimijoiden ja ammattiryhmien yhteistyötä tarvitaan. Kaikilla iäkkäillä kaatumisten ehkäisyn kulmakiviä ovat terveydentilan ylläpito, sairauksien hyvä hoito sekä liikkumiskyvyn ylläpito. Olennaista on seurata toimien vaikutusta eli kohentuuko henkilön toimintakyky ja vähenevätkö kaatumiset.
Kaatumisten ehkäisytoimet ovat yksilöllisiä. Riittävästi ja riittävän monipuolista liikuntaa tulee kuitenkin kuulua jokaisen kansalaisen päiväohjelmaan. Mikäli iäkäs haluaa asua omassa kodissa, missä hän joutuu käyttämään myös portaita, tulee jalkajumpan ja tasapainoharjoittelun kuulua päivittäiseen omahoito-ohjelmaan. Riittävän tehokkaan liikuntaohjelman laadintaan ja toteutukseen iäkäs tarvitsee useimmiten ohjausta ja tukea. Kaatumisia ehkäisevän liikuntaharjoittelun tulee olla monipuolista mutta turvallista ja sisältää sekä tasapaino- että lihasvoimaharjoitteita, päivittäin. Usein tarvitaan fysioterapeutin osaamista.
Kysy kaatumista
Helpoin tapa kartoittaa kaatumisvaaraa on kysyä iäkkäältä reilusti kaatumista ja läheltä piti tilanteista. Myös iäkkään kokemus kävely- ja tasapaino-ongelmista tai kaatumisen pelosta antaa aihetta selvittää kaatumisen vaaratekijöitä tarkemmin. Kaatumista kysyminen ja niistä kertominen tulisi tulla uudeksi ”normaaliksi”.
Kaatumisten syytekijät ovat aina yksilöllisiä. Ehkäisytoimet tulee aina kohdistaa havaittuihin riskeihin. Iäkkään tulee myös itse tietään vaaratekijänsä. Silloin hän pystyy sitoutumaan myös yhdessä sovittuihin ehkäisytoimiin.
Suomi ikääntyy - lisääntyvätkö kaatumiset tulevaisuudessa
Suomessa 65 vuotta täyttäneille sattuu arviolta vähintään puoli miljoonaa kaatumista. Vakavia kaatumisvammoja, kuten lonkkamurtumia sattuu vuosittain 7000. Iäkkäiden sairaaloissa hoidetuista aivovammoista valtaosa aiheutuu kaatumis- tai putoamistapaturmista.
Yhä useampi suomalainen elää pidempään kuin vanhempansa. Siksi on todennäköistä, että kaatumisten määrät tulevat lisääntymään. Koko väestön terveyden ja hyvinvoinnin edistäminen säästää kuluja tulevaisuudessa.
Tulevaisuudessa kaatumisvaaran systemaattinen kartoittaminen sekä yksilöllisten toimenpiteiden kohdentaminen on yhä tärkeämpää. Iäkkäillä itsellään on paljon vastuuta toimintakykynsä ylläpidosta. Terveydenhuollon henkilöstön velvollisuutena on tukea iäkkäitä ja heidän läheisiään tässä tehtävässä.
Kerron messuilla lisää fysioterapeuttien roolista iäkkäiden kaatumisten ehkäisyssä. Tervetuloa kuulolle ja vaihtamaan ajatuksia.
Maarit
Maarit Piirtola
Maarit Piirtola toimii vanhempana tutkijana UKK-instituutissa missä hänen vastuualueenaan on iäkkäiden henkilöiden toimintakyvyn tukeminen ja kaatumisten ehkäisy.
Tule kuuntelemaan Maarit Piirtolan puheenvuoroa fysioterapeuttien roolista kaatumisen ehkäisyssä Fysioterapia & Kuntoutus -tapahtumaan
ke 2.10. klo 12.00-12.30 ja
to 3.10. klo 10.00-10.30
Fysioterapia & Kuntoutus
2.-3.10.2024 Helsingin Messukeskus
Tervetuloa kuntoutuksen ammattitapahtumaan! Tutustu monipuoliseen ohjelmaan ja tule mukaan!