Sairastumisen ja vammautumisen vaikutukset seksuaalisuuteen - seksuaalisuus kuuluu meille kaikille
Tervetuloa Fysioterapia ja Kuntoutus -messuille! Messupisteemme keskiössä on tänä vuonna tärkeä ja usein vähemmälle huomiolle jäävä aihe: sairastumisen ja vammautumisen vaikutukset seksuaalisuuteen. Haluamme nostaa esiin tämän aiheen, koska seksuaalisuus on olennainen osa jokaisen ihmisen hyvinvointia ja elämänlaatua, mutta se jää liian usein taka-alalle kuntoutuksessa ja hoidossa.
Seksuaalisuuden merkitys kokonaisvaltaisessa kuntoutuksessa
Seksuaalisuus on läsnä meissä jokaisessa sisäsyntyisesti läpi koko elämämme kaaren. Kuten me olemme yksilöllisiä ihmisiä, seksuaalisuutemmekin on yksilöllistä. Sillä voi olla erilaisia merkityksiä eri elämäntilanteissa ja sairastuminen tai vammautuminen vaikuttaa ihmisen seksuaalisuuteen tutkimustenkin mukaan lähes aina. Seksuaalisuus on herkkä aihe kelle tahansa meistä, ja sen käsittely vaatii hienotunteisuutta niin läheisiltä, kuin ammattilaisiltakin.
Seksuaalisuus on laaja käsite, joka käsittää paitsi fyysisen, myös emotionaalisen, psykologisen ja sosiaalisen ulottuvuuden. Halutessamme kohdata ihminen kaikkine elämän osa-alueineen, tulisi kuntoutustyöntekijän huomioida myös seksuaalisuus osana ihmisyyttä. Sairastuminen tai vammautuminen aiheuttaa usein kriisin, joka vaikuttaa kaikkiin elämän osa-alueisiin ja jonka läpikäyminen voi tarvita aikaa. Elämäntilanteeseen liittyy usein monenkirjavia tunteita, pelkoja ja pettymyksiä sekä kysymyksiä ja odotuksia. Muuttunut tilanne usein herättää samalla pohdintoja liittyen ihmissuhteisiin, läheisyyteen ja seksuaalisuuteen. Peloista ja kysymyksistä tulisi saada jutella, eivätkä ne poistu vaikenemalla.
Miksi seksuaalisuudesta puhutaan sitten niin vähän? Miksi se on vaiettu aihe, vaikka se on tärkeä osa ihmisyyttämme? Aihe saatetaan kokea kiusalliseksi, tai ettei ole riittävästi tietoa ja keinoja käsittelyyn. Ammattilaisilla haasteellisuus voi liittyä siihen, ettei seksuaalisuuden huomioimista ole opinnoissa ollut, tai se on ollut liian vähäistä.
Fyysiset muutokset ovat usein ensimmäinen asia, joka tulee mieleen puhuttaessa sairastumisen tai vammautumisen vaikutuksista seksuaalisuuteen. Esimerkiksi leikkaukset, lääkitykset ja kivut voivat suoraan vaikuttaa seksuaaliseen kyvykkyyteen ja nautintoon. Tuki- ja liikuntaelinsairaudet voivat rajoittaa liikkuvuutta ja kivut voivat tehdä läheisyydestä epämukavaa.
Sairastuminen tai vammautuminen voi myös vaikuttaa itsetuntoon ja henkiseen hyvinvointiin, mikä puolestaan heijastuu seksuaalisuuteen. Pelot, ahdistus ja masennus ovat yleisiä, ja ne voivat vähentää seksuaalista halukkuutta ja kykyä nauttia seksuaalisuudesta. Ammattilaisina meidän on tärkeää tukea asiakkaiden henkistä hyvinvointia ja tarjota mahdollisuuksia keskustella avoimesti seksuaalisuudesta ja sen haasteista.
Tieto on voimaa, ja tässä tapauksessa se on myös avain parempaan seksuaaliseen hyvinvointiin. Asiakkaat hyötyvät usein konkreettisesta tiedosta, joka auttaa heitä ymmärtämään muuttunutta tilannetta ja omaa kehoaan. On tärkeää, että me ammattilaiset olemme perillä uusimmasta tutkimustiedosta ja osaamme välittää sen asiakkaillemme ymmärrettävällä ja käytännönläheisellä tavalla.
Seksuaalisuuden tukeminen kuntoutusprosessissa vaatii usein moniammatillista yhteistyötä. Fysioterapeuttien, lääkäreiden, seksuaaliterapeuttien ja muiden terveydenhuollon ammattilaisten tiimityöskentely on avainasemassa. Jokainen ammattilainen tuo oman asiantuntemuksensa ja näkökulmansa, mikä auttaa rakentamaan kokonaisvaltaista ja yksilöllistä hoitosuunnitelmaa.
Tervetuloa keskustelemaan ja oppimaan lisää
Messupisteellämme haluamme tarjota tilaisuuden keskustella näistä tärkeistä aiheista. Messupisteeltämme Saat monipuolista ja sensitiivistä – mutta myös rohkeaa – tietoa seksuaalisuudesta, seksin välineistä, materiaaleista sekä koulutuspalveluista. Tule tapaamaan Hennaa osastolle 5k1. Messupisteeltämme Meiltä löydät laajan valikoiman materiaaleja työsi tueksi ja ajankohtaista tietoa. Osastollamme voit tutustua myös seksin apuvälineisiin! Yhdessä voimme parantaa asiakkaidemme elämänlaatua ja hyvinvointia.
Voit tutustua etukäteen yrityksemme tarinaan ja materiaaleihin osoitteessa www.selkoseks.fi ja www.amorin.fi
Nähdään messuilla!
Henna
Henna Suikki
toimintaterapeutti YAMK, erityistason seksuaaliterapeutti NACS, työnohjaajakoulutettava, Amorin ja SelkoSeksin yrittäjä
Tervetuloa kuuntelemaan Hennan puheenvuoroja
ke 2.10. klo 15.30
Seksuaalisuuden puheeksi ottaminen kuntoutustyössä
Fysioterapia & Kuntoutus -lava
to 3.10. klo 14.30
Seksuaaliterveys ikääntyessä - mitä seksuaalisuus on iän karttuessa
Hyvä Ikä -lava
Fysioterapia & Kuntoutus
2.-3.10.2024 Helsingin Messukeskus
Tervetuloa kuntoutuksen ammattitapahtumaan! Tutustu monipuoliseen ohjelmaan ja tule mukaan!