Siirry sisältöön
Koulutuspäivät Sähköinen posterinäyttely Moniammatillinen yhteisvastaanotto Tyks Ortossa

Posterit

Moniammatillinen yhteisvastaanotto Tyks Ortossa

Anniina Nyholm, Ilona Tulla, Anne Hietanen, Noora Mustonen, Laura Penkkala, Annu Virtanen, Petra Hägerström ja Kirsi Hörkkö (TYKS)


Tyks Orto on tuki- ja liikuntaelinsairauksien hoidon ja tutkimuksen huippuosaamisyksikkö Turun yliopistollisessa keskussairaalassa. Ylä- ja alaraajaortopedian palvelualueilla on jo vuosien ajan hyödynnetty moniammatillisia yhteisvastaanottoja potilaan hoidossa. Yhteisvastaanotolla erikoislääkärit ja fysioterapeutit tapaavat potilaan yhdessä, tuoden jokainen omaa näkökulmaansa ja osaamispohjaansa potilaan hoitoon. Potilaaksi valikoituu tyypillisesti henkilö, jolla on haastava ja pitkittynyt ongelma tuki- ja liikuntaelimistössään eikä hoitolinjan valinta ole yksiselitteinen.

Yhteisvastaanotolla fysioterapeutti pohtii non-operatiivisia keinoja potilaan auttamiseksi ja toisaalta tunnistaa tilanteita, joissa fysioterapeuttiset menetelmät eivät yksinään riitä. Vaikka operatiiviseen hoitoon päädyttäisiin, fysioterapeutin tehtävänä on tuoda esiin asiantuntemustaan leikkausta edeltävän kuntoutuksen tarpeesta ja valmistaa potilasta leikkauksen jälkeiseen kuntoutumiseen.

Menettelyn hyötynä on reaaliaikainen vuoropuhelu potilaan sekä hoitolinjaa suunnittelevien ammattilaisten kesken. Potilas kokee, että hänen tilanteeseensa perehdytään kattavasti ja hän tulee kuulluksi hoidon suunnittelussa. Potilas osallistuu yhteisvastaanotolle tietoisena tilanteesta ja saa kieltäytyä, mikäli kokee tilanteen epämieluisaksi.

Vaikka päätavoitteena toiminnassa on potilaan laadukkaan hoidon varmistaminen, on käytännöllä huomattu olevan merkittävä vaikutus henkilöstön ammatilliseen kehittymiseen. Erikoislääkärit, erikoistuvat lääkärit ja fysioterapeutit oppivat toinen toisiltaan laajentaen omaa näkökulmaansa potilaan hoitoon.

Lisätietoja | ilona.tulla@varha.fi, anniina.nyholm@varha.fi