Siirry sisältöön

Dance for Health – Tutkimukseen perustuva menetelmä nuorten mielenterveyden vahvistamiseksi

Anna Duberg (Dance for Health) | Petra Turja (Folkhälsan)



Keholliset ja emotionaaliset oireet, kuten päänsärky, vatsakipu, stressi ja alakuloisuus, ovat nuorilla yleinen ongelma. Yksilöllisen kärsimyksen lisäksi tämä aiheuttaa suuria yhteiskunnallisia kustannuksia sekä lisää riskiä syrjäytymiselle, masennukselle ja ahdistusongelmille.

Satunnaistettu ja kontrolloitu tutkimus, joka tehtiin Örebron läänin sairaanhoitopiirin tutkimuskeskuksessa osoittaa, kuinka kouluterveydenhuoltoa voidaan täydentää suoritusvapaalla tanssilla, joka on suunnattu 13–18-vuotiaille tytöille, joilla on psyykkistä oireilua. Fysioterapeutti Anna Duberg, terveystieteiden laitoksen tohtorikoulutettava Örebron yliopistolta, suunnitteli intervention ja vetäjänä toimi professori Margareta Möller. Tanssia toteutettiin kahdesti viikossa kahdeksan kuukauden ajan. Painopiste oli liikunnan ilossa ja sosiaalisessa yhdessäolossa, ei suorittamisessa.

Tulokset osoittivat, että itsearvioitu terveys lisääntyi ja päiväaikainen väsymys sekä somaattinen ja emotionaalinen oireilu vähenivät tanssiryhmässä verrattuna kontrolliryhmään. Terveystaloudellinen analyysi osoittaa selvän kustannustehokkuuden – lisääntynyt elämänlatu, vähentyneet käynnit kouluterveydenhoitajalla ja matalat kustannukset. Paineeton ilmapiiri ja yhteisö olivat osallistujille suuressa arvossa. Tanssi nähtiin sekä stressin että korkeiden yksilöllisten ja sosiokulttuuristen vaatimusten pakopaikkana. Osallistujien kehollinen itseluottamus kasvoi, mikä synnytti heissä iloa ja energiaa.

Menetelmä on käytössä kouluterveydenhuollon lisäksi myös psykiatriassa ja perusterveydenhuollossa. Ruotsissa ja pohjoismaissa on yli 850 ohjaajaa ja arviolta yli tuhat nuorta osallistuu tanssiryhmiin. Implementointi on osoittautunut menestyksekkääksi, koska tarve kohderyhmän ongelmien ratkaisuun on suuri ja koska menetelmä on sopeutettavissa erilaisiin paikallisiin olosuhteisiin. Jatkotutkimus on käynnissä.

Lisätietoja | anna.duberg@dansforhalsa.se, petra.turja@folkhalsan.fi


Lähteet: