Siirry sisältöön
Koulutuspäivät Sähköinen posterinäyttely Sydän- ja keuhkonsiirtopotilaiden liikunnallinen kuntoutus

Posterit

Sydän- ja keuhkonsiirtopotilaiden
liikunnallinen kuntoutus

Pia Hellman ja Katja Tinttunen (HUS)



Elinsiirtoa odottavan potilaan toimintakykyä heikentävät mm sydän- tai keuhkosairaus, vähäinen fyysinen aktiivisuus, hauraus ja sarkopenia sekä liikkumisen pelko. Tutkimusten mukaan liikunnallinen harjoittelu auttaa elinsiirtolistalla olon aikana säilyttämään sydän- ja keuhkopotilaiden harjoittelukapasiteettia ja lihasvoimaa sekä lisää potilaan kestävyyskuntoa ja elämänlaatua.

Pilotin tarkoituksena oli potilaan haurauden, lihaskadon ja liikkumisen pelon minimoiminen sekä potilaan toimintakyvyn ja elämänlaadun parantuminen. Tavoitteena oli käynnistää HUS Meilahden sairaalan fysioterapiassa sydän- ja keuhkonsiirtoa odottavien potilaiden säännöllinen ryhmätoiminta kuntosalilla.

Ryhmätoiminta käynnistyi 10/2022. Harjoittelu toteutui kaksi kertaa viikossa. Harjoittelu sisälsi mm. lihasvoimaharjoittelua laitteilla ja vapailla painoilla. Lisäksi ryhmässä vieraili erityistyöntekijöitä. Ryhmäkuntoutukseen on tähän mennessä osallistunut 17 kuntoutujaa (13 keuhkonsiirtoa ja 4 sydänsiirtoa odottavia).

Alku- ja loppumittauksissa osallistujien tulokset paranivat 6 minuutin kävelytestissä, tuolilta nousussa, käsien puristusvoimissa sekä FSQfin-kyselyn osa-alueilla. Subjektiivinen tuntemus fyysisestä jaksamisesta, lihasvoimista ja elämänlaadusta kohenivat.

Liikunnallinen kuntoutus oli pilottijakson perusteella kannattavaa sydän- ja keuhkonsiirtoa odottavien potilaiden kuntosaliryhmässä. Leikkausta edeltävä harjoittelu oli hyödyllistä fysioterapiaryhmässä harjoitteleville sydän- ja keuhkonsiirtoa odottaville potilaille. Vertaistuki oli tärkeä tekijä ryhmäharjoittelussa. Sydän- ja keuhkonsiirtoa odottavat potilaat kokivat ryhmäkuntoutuksen hyvänä harjoittelumuotona. Tarkoitus on pilottijakson jälkeen jatkaa ryhmäkuntoutusta pysyvänä harjoittelumuotona.

Lisätietoja | pia.t.hellman@hus.fi


Lähteet: