Posterit
Dance for Health -menetelmä nuorten mielenterveyden tueksi – Implementointi Suomessa
Petra Turja (Folkhälsan)
Keholliset ja emotionaaliset oireet ovat nuorilla yleinen ongelma. Yksilöllisen kärsimyksen lisäksi tämä aiheuttaa suuria yhteiskunnallisia kustannuksia ja lisää riskiä syrjäytymiselle, masennukselle ja ahdistusongelmille. Ruotsissa kehitetyllä Dance for Health (DfH) ryhmämuotoisella menetelmällä on vahva tutkimusnäyttö nuorten mielenterveyden vahvistamiseksi. Folkhälsan on tuonut DfH:n Suomeen 2022, ja käynnistänyt ryhmiä neljällä paikkakunnalla lupaavin tuloksin. Folkhälsan on Suomen suurin ruotsinkielinen organisaatio, joka tekee työtä paremman terveyden ja elämänlaadun puolesta tuottamalla sekä palveluita että toimimalla asiantuntijaorganisaationa ja kansalaisliikkeenä.
Psyykkisistä ja/tai psykosomaattisista oireista kärsiviä nuoria osallistuu tanssiryhmään kaksi kertaa viikossa, kahdeksan kuukauden ajan. Menetelmän ydin on se, että liikunnan ilo, yhteenkuuluvuus, vapaus suorittamisesta sekä voimavarat määrittävät sisällön.
Hanke alkoi pilottiryhmällä Helsingissä 2022. Ryhmään osallistui 16 nuorta, rekrytointi toisen asteen opiskelijahuollon ja kokeilutuntien avulla. Syksyllä 2022 hanke laajeni Pohjanmaalle. 2023 järjestettiin menetelmän kehittäjän Anna Dubergin kanssa Suomen ensimmäinen ohjaajakoulutus; 20 osallistujaa eri ammattiryhmistä, joista 13 on 2023-2024 ohjannut 12 ryhmää.
Kolme eri toteutusmuotoa:
- Kaikille avoimia matalan kynnyksen ryhmiä esim. Folkhälsanin paikallisyhdistyksen tai Työväenopiston järjestämänä.
- Suomen harrastamisen mallin kautta toteutettu ryhmä, avoin kaikille.
- Kohdennettuja ryhmiä kunnissa, oppilashuolto rekrytoi.
Alustavia tuloksia: Ryhmiin osallistuneet nuoret kokivat vähemmän kipua ja uniongelmia, itsearvioitu terveys oli kohentunut ja he tunsivat itsensä iloisemmiksi. Implementoinnin näkökulmasta tehokkain malli näyttäisi olevan yhteistyö koulun, oppilashuollon sekä kunnan liikuntatoimen kanssa.
Lisätietoja | petra.turja@folkhalsan.fi, www.folkhalsan.fi
Lähteet:
- Duberg A. (Thesis) Dance Intervention for Adolescent Girls with Internalizing Problems. Effects and Experiences. Örebro: University of Örebro; 2016
- Dan Tao et al. The Physiological and Psychological Benefits of Dance and its Effects on Children an Adolescents: A Systematic Review. Frontiers in Physiology. 13 June 2022