Siirry sisältöön
Koulutuspäivät Sähköinen posterinäyttely Positiivisia kokemuksia syöpäkuntoutujien liikuntainterventioon osallistumisesta

Posterit

Positiivisia kokemuksia syöpäkuntoutujien
liikuntainterventioon osallistumisesta

Marianne Himberg ja Maijastiina Rekunen (Läntinen Syöpäkeskus) | Jenni Vaskelainen (Lounais-Suomen Syöpäyhdistys ry)



Syöpään sairastuminen vähentää fyysistä aktiivisuutta epätietoisuuden, motivaation puutteen ja emotionaalisen stressin kautta. Harva syöpään sairastunut on aktiivinen hoitojen aikana ja passiivinen elämäntapa jää herkästi päälle hoitojen jälkeen. 

Liikunta on hyödyllistä hoitopolun eri vaiheissa ja syöpähoidoista seuranneiden haittojen hoidossa. Liikunta on turvallinen ja kustannustehokas tapa lisätä terveyshyötyjä ja toimintakykyä. Liikuntaharjoittelulla saadaan positiivisia vaikutuksia kuntoutujien painonhallintaan, kestävyyskuntoon, uupuneisuuteen ja elämänlaatuun. Ohjattu liikuntaharjoittelu on tehokkaampaa omatoimiseen harjoitteluun verrattuna.

Liikuntainterventiotutkimuksen tavoitteena oli lisätä syöpäkuntoutujien liikuntaa ja fyysistä aktiivisuutta sekä edistää arjen toimintakykyä.  Lisäksi tavoitteena oli kartoittaa osallistujien kokemuksia interventioon osallistumisesta. Tutkimus pohjautui syöpään sairastuneiden liikuntasuosituksiin.
Liikuntainterventiotutkimuksen osallistujien (n=51) kokemuksia kartoitettiin puolistrukturoidulla kyselyllä, johon vastattiin intervention viimeisellä kerralla. Aineisto kerättiin 12/22-03/24.

Osallistuneet kokivat liikuntaharjoittelun turvalliseksi, lisäävän rohkeutta riittävän tehokkaaseen liikkumiseen, antaneen liikunnaniloa ja vertaistukea sekä mahdollistavan monipuolisen harjoittelun. Osallistujat kokivat kohennusta elämänlaatuun ja mielialaan sekä uupumuksen tunteen lieventymiseen. Kaikki suosittelisivat liikuntainterventiota muille syöpäkuntoutujille.

Palautteita voidaan hyödyntää syöpään sairastuneiden liikunnallisen kuntoutuksen kehittämisessä.

Lisätietoja | marianne.himberg@varha.fi


Lähteet: