Siirry sisältöön
Koulutuspäivät Sähköinen posterinäyttely Opas terveydenhuollon ammattilaisille syöpään sairastuneiden liikuntaneuvontaan

Posterit

Opas terveydenhuollon ammattilaisille syöpään sairastuneiden liikuntaneuvontaan

Marianna Mäkelä (YAMK) | Marianne Himberg ja Maijastiina Rekunen (YAMK ja Läntinen Syöpäkeskus)



Syöpään sairastuneille liikunta tulisi ottaa puheeksi hoitopolun jokaisessa vaiheessa liikunnasta saatavien hyötyjen vuoksi. Liikuntaneuvonta vaatii monialaista yhteistyötä eri ammattiryhmien välillä.

Terveydenhuollon ammattilaisille kehitettävälle kansalliselle liikuntaneuvontamateriaalille nähtiin tarve, koska sellaista ei ole saatavilla ja syöpään sairastuneiden liikuntaneuvontaa edistäviä koulutuksia järjestetään harvakseltaan. Lisäksi syöpään sairastuneille ei kansainvälisten tutkimusten mukaan suositella liikuntaa riittävästi, ja heistä suurin osa liikkuu liian vähän suosituksiin nähden.

Terveydenhuollon ammattilaisille suunnattu ohjausmateriaali täysi-ikäisten syöpään sairastuneiden liikuntaneuvonnan tueksi kehitettiin Läntisen Syöpäkeskuksen kehittämisprojektissa, joka toteutettiin ylemmän AMK:n opinnäytetyönä. Kehittämisprojektin tavoitteena oli ohjausmateriaalin avulla vahvistaa liikuntaneuvonnan asemaa syövän hoidossa. Ohjausmateriaali tuotettiin syövän hoidon ammattilaisilta kerätyn aineiston pohjalta yhteistyössä moniammatillisen asiantuntijaryhmän kanssa.

Tuotoksena laadittiin sähköinen opas, johon on koottu tietoa liikunnan hyödyistä, liikkumisen suosituksista, liikkumisesta syövän hoidon eri vaiheissa, liikkumiseen motivoinnista, liikkumisen merkityksestä syövän ja sen hoitojen aiheuttamissa tyypillisimmissä oireissa sekä Syöpäjärjestöistä liikkumisen edistäjinä. Oppaassa on myös konkreettisia liikuntaohjeita.

Opas auttaa liikunnan puheeksi otossa. Siihen on yksiin kansiin koottu syöpään sairastuneen liikuntaneuvontaan tarvittava olennainen tieto. Opas on julkaistu hoito-ohjeet.fi -sivustolla, myös ruotsiksi..

Lisätietoja | marianne.himberg@varha.fi


Lähteet:

Linkki oppaaseen: https://hoito-ohjeet.fi/fi/Ohjepankki/VSSHP/Opas%20sy%C3%B6p%C3%A4%C3%A4%20sairastavan%20liikuntaneuvontaan.pdf