Siirry sisältöön

Posterit

Turvalliset potilassiirrot

Satu Martiskainen ja Tarja Pesonen-Sivonen (Karelia ammattikorkeakoulu)


Potilassiirtoergonomia on tärkeä osaaminen sosiaali- ja terveysalan asiakaskohtaamisissa toimintakykyyn liittyen. Kuntoutumista tukevat siirrot kuuluvat kaikille ja eivät ole kenenkään asiantuntijan yksinomaisuutta.

Vuosia kestäneen ergonomiaopetuksen myötä voimme todeta, että jos potilassiirtojen osaamiseen ei panosteta, potilassiirtojen potilas- ja työturvallisuus sekä kuntoutumisen edistyminen heikkenevät.

Opetuksessa nostimme opiskelija- ja työelämäpalautteiden myötä opintojakson keskiöön työterveyslaitoksen potilassiirtoergonomiakoulutuksen ytimistä; oman kehon hallinnan, toimintakyvyn testaamisen ja aktivoinnin sekä näistä muodostuvan turvallisen siirron.

Kehonhallintaa kehitettiin opetuksen aikana taukojumppien avulla, jotka sisälsivät kehon valmistelua siirtoihin, kehon liikkuvuutta ja biomekaniikkaa. Taukojumpan kautta liikkeiden siirtäminen siirtotilanteisiin sujui huomattavasti joustavammin ja oman kehon hallinnan ohjaamiseen kuluva aika voitiin käyttää siirtojen, liikemallien ja ohjausmenetelmien ohjaamiseen.

Opetuksessa painotettiin toimintakyvyn testaamista vastusta vastaan ja manuaalista aktivointia ennen liikkeelle lähtöä. Oman kehon hallinnan ymmärrys kehittää tietoisuutta, miten siirtotilanteessa tulisi käyttää omaa kehoa. Miten keskivartaloni toimii, miten aktivoin keskivartaloni, miten alaraajojani hyödyntäen painonsiirto tapahtuu, miten ja missä vaiheessa manuaalinen ohjaus tapahtuu. Opetuksen taustatueksi haettiin näkökulmia judosta, jossa keskeistä ovat tasapainoinen liikkuminen, turvallinen asento ja tasapainon korjauskyky.

Potilassiirtojen merkitykselliset asiat koottiin yhteen prosessimaiseen kaavioon, joka sisälsi päätöksentekoprosessiin sekä siirtoprosessin. Nämä kaksi eri vaihetta sisältyvät laadukkaaseen ja turvalliseen potilassiirtymiseen.

Lisätietoja | satu.martiskainen@karelia.fi, tarja.pesonen-sivonen@karelia.fi