Siirry sisältöön

Koronasta kuntoon | Moniammatillinen verkkokurssi vaikutti positiivisesti pitkäkestoisesta koronasta toipuvien aikuisten hyvinvointiin

Herkko Ryynänen, Hanna Renkola, Miia Aro ja Tuula Vasankari (Filha ry) | Kiti Haukilahti (Hengitysliitto ry)



Pitkäkestoinen korona aiheuttaa erilaisia pitkäkestoisia oireita, jotka heikentävät fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia, työkykyä sekä kuormittavat terveydenhuoltoa.

Koronasta kuntoon -hankkeen tarkoitus on tukea pitkäkestoisesta koronasta toipuvien aikuisten omahoitoa sekä hyvinvointia järjestämällä verkkokursseja ja vertaistukea.

9 viikon verkkokurssi sisälsi viikoittaiset verkkotapaamiset asiantuntijoiden ohjauksessa. Tapaamisiin kuului luentoja, keskustelua, vertaistukea sekä käytännön harjoituksia. Teemoja olivat mm. kuormituksen ja levon rytmittäminen, ravitsemus, fyysinen aktiivisuus, arvotyöskentely ja itsemyötätunto. Kurssilla hyödynnettiin työkirjaa sekä hyväksymis- ja omistautumisterapian menetelmiä.

Kurssille osallistuneiden (n=98) yleisimpiä itseraportoituja oireita olivat alentunut rasituksensieto (96 %) ja uupumus (88 %). Suurin osa osallistujista oli nyt (39 %) tai aiemmin (37 %) sairauslomalla. Keskimäärin sairausloman pituus oli 7,5 kk (1 vko – 35 kk).

Palautekyselyyn vastanneista (n=75) valtaosa koki verkkokurssin vaikuttaneen elämään positiivisesti (95 %) sekä lisänneen hyvinvointia (87 %). Valtaosa koki oppineensa keinoja omahoitoon (91 %), aktiivisuuden ja palautumisen rytmittämiseen (92 %) ja fyysisen aktiivisuuden lisäämiseen (75 %). Suurin osa oli pystynyt lisäämään fyysistä aktiivisuuttaan (64 %).

Johtopäätökset: Moniammatillinen verkkokurssi voi vaikuttaa positiivisesti pitkäkestoisesta koronasta toipuvien hyvinvointiin sekä edistää omahoitoa ja fyysisen aktiivisuuden lisäämistä.

Lisätietoja | herkko.ryynanen@filha.fi


Lähteet: