Sähköstimulaation avulla uusia mahdollisuuksia neurologiseen kuntoutukseen
18.9.2022
Opiskellessani 2000-luvun vaihteessa fysioterapeutiksi, elektroterapia ei varsinaisesti ollut opinnoissa suosikkiaiheeni. Kukapa olisi silloin uskonut, että nykyisin sähköstimulaatio on ehdoton lempiaiheeni työelämässä ja onkin ollut innostavaa päästä näkemään lukuisia terapiatilanteita laitekoulutusten ja esittelyjen ohessa.
Suomessa sähköstimulaatio eli FES (functional electrical stimulation) on tullut laajemmin tietoisuuteen vasta viimeisten vuosien aikana. FES-laitteilla stimuloidaan lihassupistuksia ja mahdollistetaan tai edistetään haluttua liikettä ylä- tai alaraajaan. Sähköstimulaatiolla pyritään vaikuttamaan aivojen muovautuvuuteen.
Kokemukseeni pohjaten uskallan sanoa, että FES-kuntoutus on alusta asti tehokasta, ja laadukkaita toistoja on helppo tehdä huomattavasti pidempään kuin manuaalisesti. Erityisesti neurologiseen kuntoutukseen sähköstimulaatio tuo lisää mahdollisuuksia.
Toiminnallinen sähköstimulaatio terapiatyökaluna
Neurologisen sairauden tai vamman vuoksi kuntoutuja joutuu monesti kokemaan fyysisiä ja turhauttavia rajoitteita, ja kuntoutukselta toivotaan etenemistä ja vaikuttavuutta. FES on yksi markkinoilla olevista, tehokkaista ja vaikuttavista kuntoutusmuodoista.
Yläraajan toiminnallinen sähköstimulaatiolaite, Fesia Grasp, on tarkoitettu kuntoutujille, joille ranteen ja sormien liikkeet ja liikkeiden hallitseminen ovat haastavia tai lähestulkoon mahdottomia. Laitteen toiminta perustuu kyynärvarren lihasten sähköiseen stimulaatioon, jonka avulla voidaan saada aikaan ranteen ja sormien fleksio- ja ekstensiosuunnan liikkeitä, yhdessä tai erikseen. Näiden liikkeiden avulla harjoittelu pystytään toteuttamaan toiminallisemmin sekä potilaalle merkityksellisemmin.
Nilkan toimintahäiriöön kehitetyn Fesia Walkin, avulla voidaan tuottaa nilkan dorsi- ja plantaarifleksio sekä säätää jalkaterän inversiota ja eversiota kävelyrytmissä. Sensoriteknologian ja monielektrodin avulla laite huolehtii kävellessä nilkan koukistumisesta ja ojentumisesta oikealla hetkellä. Plantaarifleksoreiden stimulaation ansiosta laite huolehtii myös polven stabiloinnista kävelyn eri vaiheissa. Näin pystytään toteuttamaan mahdollisimman normaalia fysiologista liikemallia kävelyn aikana.
Vaikka kuntoutujalla ei olisi vielä valmiutta kävelyyn, voidaan laitetta hyödyntää silti monella tapaa. Pelkkä liikkeen harjoittelu passiivisesti voi olla potilaalle merkityksellistä ja esimerkiksi vähentää kyseisen raajan turvotusta ja ylläpitää liikeratoja. Liikeharjoittelun avulla voidaan ehkäistä ja hidastaa lihasten surkastumista ja vaikuttaa spastisiteettiin. Spastisiteetin hallinta onkin yksi laitteiston merkittävimmistä hyödyistä. Nykytieto myös osoittaa FES-harjoittelun ja botuliinitoksiini hoidon yhdistämisen olevan varteenotettava kuntoutusmuoto.
Helppoa näyttöön perustuvaa kuntoutusta myös kotona
Tällä hetkellä useiden kuntoutuslaitosten ja sairaaloiden käytössä on erilaisia teknologiaa hyödyntäviä kuntoutuslaitteita, mutta aina potilaan ei ole mahdollista päästä terapiayksikköön käyttämään laitteita. Tällöin teknologian pitääkin mennä potilaan luo, ja näyttöön perustuvan laitteiston saatavuus on äärimmäisen tärkeää. Fesia Grasp Ja Fesia Walk ovat oivat työkalut kuntoutukseen kotona sekä myös kliinisessä ympäristössä, koska ne kulkevat helposti mukana ja ovat heti käyttövalmiina.
Jos minä, takapenkin tyttö elektroterapian tunneilta, omaksuin sähköstimulaation käytön vaivattomasti, niin lupaan, että sinäkin opit. Laitteet on tehty todella käyttäjäystävällisiksi ja saatavilla on myös sovellus, jota kuntoutujakin voi käyttää omatoimisesti laitteiston ollessa kotikäytössä.
Tiina Taivainen
Kirjoittaja on fysioterapeutti ja Fysioline Oy:n myyntipäällikkö, joka on ollut mukana sadoissa FES-tilanteissa niin kuntoutuksen ammattilaisten kuin kuntoutujienkin parissa.
Fysioline Oy on mukana tapahtumassa. Tervetuloa keskustelemaan tästä ja muista kuntoutuksen ratkaisuista messuosastolle.
Fysioterapia & Kuntoutus
Kuntoutuksen ammattitapahtuma kokoaa yhteen alan osaajat, tiedon ja ratkaisut jälleen 2.-3.10.2024 Helsingin Messukeskuksessa. Tutustu ohjelmaan ja tule mukaan!