Siirry sisältöön
Koulutuspäivät Sähköinen posterinäyttely Tekonivelfysioterapian yhtenäistäminen HUS-kuntoutuslinjalla

Posterit

Tekonivelfysioterapian yhtenäistäminen
HUS-kuntoutuslinjalla

Minna Roine, Anna Tiainen, Sanna Paavola ja Paula Siltanen (HUS)


Sote-uudistuksen yhteydessä myös HUSin erikoissairaanhoito uudisti organisaatiorakennettaan 1.1.2023 alkaen. Uudelle kuntoutuslinjalle yhdistettiin somatiikan fysio- ja toimintaterapian palvelut pääkaupunkiseudulta sekä Hyvinkään, Lohjan, Porvoon ja Raaseporin sairaaloista, joissa aikaisemmin toimintaa suunniteltiin ja toteutettiin paikallisin sopimuksin ja käytäntein.

Eri toimipisteissä saattoi olla täysin erilaisia palveluita ja toimintamalleja samalle potilasryhmälle, ja äkkiä havaittiin tarve yhtenäistää fysioterapian palveluita useissa potilasryhmissä yhdenvertaisuuden takaamiseksi ja käytäntöjen selkeyttämiseksi.

Yhtenäistämistä on aloitettu jo useilla erikoisaloilla, mutta tekonivelfysioterapian osalta siinä on päästy etenemään pisimmälle. Tekoniveliä leikataan HUSissa Hyvinkäällä, Lohjalla, Peijaksessa ja Porvoossa. Fysioterapeutit ovat tekonivelleikkaukseen tulevan potilaan matkassa mukana jo preoperatiivisesti digihoitopolun kautta, leikkauspäivänä ja sitä seuraavina päivinä vuodeosastolla sekä toteuttavat kolme kuukautta leikkauksen jälkeen tapahtuvan jälkitarkastuksen, joka aiemmin on ollut ortopedien tehtävä.

Tekonivelfysioterapian yhtenäistäminen on tapahtunut toimipisteiden yhteistyössä moniammatillisesti, ja esihenkilöt yhteistyössä tekonivelfysioterapeuttien ja operatiivisten palveluiden ylilääkärin kanssa ovat suunnitelleet uutta yhteistä toimintamallia. Tekonivelfysioterapeuteille lähetettiin kaksi forms-kyselyä, joiden avulla kartoitettiin fysioterapiaa eri toimipisteissä sekä järjestettiin yksi tapaaminen, jossa yhteiskehittelyn menetelmin rakennettiin uutta toimintamallia. Uusi yhtenäinen toimintamalli otetaan käyttöön tämän vuoden aikana.

Lisätietoja | minna.roine@hus.fi


Lähteet: