Skip to content

Kuinka liikunta vaikuttaa aivoterveyteen?

”What you do to your brain, you do to your body and what you do to your body, you do to your brain.” Lauseen alkuperäistä kontekstia en enää muista, mutta se palasi mieleeni alkaessani tutkimaan tarkemmin aivoterveyden ja liikunnan välisiä yhteyksiä. Liikunta on lääke – aivoillekin, erityisesti ikääntyessä. Aivoterveys on myös merkittävä kansaterveydellinen tekijä, sillä maailmassa joka kolmas sekunti joku sairastuu muistisairauteen. Vuonna 2020 dementian ilmaantuvuus oli globaalisti jo yli 50 miljoonaa ja lukema tulee kaksinkertaistumaan jokaista kuluvaa kahtakymmentä vuotta kohden.

Liikunnan ja aivoterveyden välinen positiivinen yhteys on tieteellisesti laajalti todistettu. Liikunnan muodoista erityisesti kestävyysliikunnan yhteyksiä kognitiivisiin toimintoihin ja aivojen biologisiin muutoksiin on tutkittu paljon, mutta myös voimaharjoittelulla näyttäisi olevan samankaltaisia vaikutuksia aivoihin… Lue lisää >

Datan hyödyntäminen kuntoutustoiminnan kehittämisessä ja kuntoutuksen laadun ja vaikuttavuuden mittaamisessa

Diarium on Suomen suosituin fysioterapeuteille suunniteltu potilastieto- ja laskutusohjelma. Sitä käyttävät niin ammatinharjoittajat kuin isommat kuntoutusalan yrityksetkin. Diarium-ohjelma toimii päivittäin tuhansien fysioterapeuttien työkaluna. Se on ollut käytössä jo yli 10 vuoden ajan.

Diariumin käyttäjämäärä on kasvanut valtavasti vuosien varrella ja samalla ohjelmaa on kehitetty koko ajan eteenpäin. Vuonna 2020 uutena lisäyksenä palveluvalikoimaan tulivat tiedolla johtamisen palvelut.

Navisec Health on Kelan suosittelema etäkuntoutusalusta. Palvelu mahdollistaa reaaliaikaisen ja ajasta riippumattoman etäkuntoutuksen sekä tietokoneella että mobiililaitteilla… Lue lisää >

 

Neljä syytä, miksi kirjallisten ohjeiden antaminen kannattaa

Tutkimusten — ja maalaisjärjen — mukaan kuntoutuksen lopputulokseen vaikuttaa se, kuinka hyvin asiakas on toteuttanut sovittua suunnitelmaa eli sitoutunut kuntoutukseen. Ikävä kyllä tutkimusten mukaan 2/3 asiakkaista ei noudata fysioterapeutin antamia kotiharjoittelu- ja itsehoito-ohjeita ja syitä heikkoon sitoutumiseen on useita. Fiksulla suunnittelulla ja asiakkaan huomioimisella asiakkaan omatoimista harjoittelua voi kuitenkin tukea. Alla 4 esimerkkiä haasteista, joihin kirjallisilla ohjeilla voi pyrkiä vaikuttamaan.

Asiakas saa vastaanotolla paljon uutta tietoa kipuunsa tai ongelmaansa liittyen. Tutkimusten mukaan kuitenkin iso osa tiedosta unohtuu. Stressi ja ahdistus, kipu, uskomukset ja tietysti muistihäiriöt ja se kuinka uutta asiaa tieto on asiakkaalle vaikuttavat siihen, kuinka hyvin hän muistaa keskustellut asiat ja sovitut ohjeet vastaanoton jälkeen… Lue lisää >

Kaarel Tramm Martin Fysio Oy:sta luottaa LymphaTouchiin

—Toimin fysioterapeuttina Martin Kunto Oy:ssä. Yhtiömme tarjoaa kaikenikäisille asiakkaille sekä neurologisen kuntoutuksen, että tuki- ja liikuntaelinsairauksien fysioterapiaa toimipisteissämme Vantaalla sekä kotikäynteinä, kertoo fysioterapeutti ja Martin Kunto Oy:n toimitusjohtaja Kaarel Tramm.

—Yhtiömme on toiminut vuodesta 1982 ja vuosien varrella on toiminta laajentunut pääkaupunkiseudun lisäksi myös Espanjaan Aurinkorannikolle Costa del Soliin.

Martin Kunto Oy on käyttänyt LymphaTouch®-laitteita menestyksekkäästi yli kymmenen vuotta. Yrityksen kovassa käytössä olleet kolme LymphaTouch®-laitetta päivitettiin vuoden vaihteessa uusiin moderneihin Sport-päivityksellä toimiviin laitteisiin. Koska uusi kosketusnäytöllinen laite eroaa vanhasta merkittävästi ja sisältää paljon uusia toimintoja, järjestettiin henkilökunnalle käyttökoulutus LymphaTouch Oy:n edustajan toimesta… Lue lisää >