Skip to content

Fysioterapia & Kuntoutus blogi

Taipuva työelämä on tulevaisuuden voimavara

Fysioterapia & kuntoutus -koulutuspäivien teemaksi valittiin tällä kertaa työkyky ja aivoterveys. Niillä on suuri merkitys sekä yhteiskunnan että yksilön näkökulmasta. Tarvitsemme työkykyistä väestöä, mutta samaan aikaan terveydelliset tekijät aiheuttavat miljardiluokan kustannuksia ja valtiontalous kaipaa säästöjä. Mitä keinoja voimme tarjota tämän mahdottomalta kuulostavan yhtälön ratkaisuksi?

Tuki- ja liikuntaelinvaivat ovat toiseksi suurin työkyvyttömyyseläkkeiden syy ja yksi suurimmista pitkien sairauspoissaolojen aiheuttajista. Tule-vaivat aiheuttavat arviolta neljän miljardin euron vuotuiset kustannukset yhteiskunnalle. Lisäksi työkyvyttömyyteen leimautuminen on yksiötasolla hyvin haavoittavaa.

Sekä tule-vaivojen hoitoprosessia että niiden ennaltaehkäisyä tulee uudistaa ja tarkastella kriittisesti. Jokainen voi omalla toiminnallaan vaikuttaa tähän – mutta työelämäkin pitää tulla asiassa vastaan!

Minkälaisilla keinoilla työelämä voisi olla nykyistä joustavampi ja taipua erilaisiin työkykyyn vaikuttaviin elämäntilanteisiin? Sairaus ei aina tarkoita totaalista työkyvyttömyyttä. Työtä ja työnkuvaa muokkaamalla moni työkyvyttömäksi tuomittu voikin olla työkykyinen. Vian, vamman, sairauden tai yksilöllisten ominaisuuksien alentamasta toimintakyvystä huolimatta jokainen voi olla täysin työkykyinen, kuten Kari-Pekka Martimo toteaa. Tarvitaan rohkeita ratkaisuja ja edelläkävijöitä.

Työfysioterapeuttien siirtyminen asiantuntijoista ammattihenkilöiksi vahvistaa ammattikunnan roolia prosessissa. Muutoksen tavoitteena on parantaa kuntoutuksen oikea-aikaisuutta, vaikuttavuutta ja kustannustehokkuutta. Parhaimmillaan se vahvistaa ymmärrystä yksilön toimimisesta aktiivisena työntekijänä rajoitteista huolimatta.

Fyysisten haasteiden lisäksi nykypäivän työelämä haastaa myös aivoja ennennäkemättömällä tavalla. Ärsyketulva on valtava ja aivoilta vaaditaan entistä enemmän plastisuutta jokapäiväisessä työssä.

Tämän ajatuksen pohjalta syntyi vuoden 2022 Fysioterapia & kuntoutus –tapahtuman teema “Taipuva työelämä – kuntoutuksella työkykyä ja aivoterveyttä”. Haluamme alleviivata työkyvyn edistämistä muuttuvassa työelämässä. Jatkuva keskustelu työurien pidentämisestä pakottaa sekin pohtimaan keinoja, joiden avulla ihmiset jaksaisivat työssä pidempään. Työn muokkaaminen tekijälle sopivaksi on niistä yksi. Kyvyttömyys tiettyyn tehtävään ei tarkoita sopimattomuutta kaikkeen työhön.

Vuonna 2018 ensimmäistä kertaa järjestetty Fysioterapia & kuntoutus tapahtuma kokoaa taas tänä vuonna alan asiantuntijat ja opiskelijat saman katon alle Helsingin Messukeskukseen. Pitkästä aikaa, voi todella todeta! Hienoa päästä taas aitojen kohtaamisten äärelle useamman vuoden tauon jälkeen. Nähdään syyskuussa Helsingissä!

Hanna Häkkinen, Suomen Fysioterapeutit

Hanna Häkkinen
Kehittämisasiantuntija
Suomen Fysioterapeutit ry

 

Fysioterapia & Kuntoutus -tapahtuma järjestetään 28.-29.9. Helsingin Messukeskuksessa. Suomen Fysioterapeutit järjestää tapahtumassa koulutuspäivät, mutta tapaat heidät myös messuosastolla. Tutustu tapahtumaan ja tule mukaan!

Tutustu koulutuspäivien ohjelmaan

Blogin etusivulle