Skip to content

Fysioterapia & Kuntoutus blogi

Kuntoutusteknologia saa aivot uskomaan, että liike on mahdollinen

Kuntoutusteknologiaan pätee erinomaisesti vanha suomalainen sanonta: Se on hyvä renki, mutta huono isäntä.

Työskenneltyäni jo yli kymmenen vuoden ajan viimeisimpien kuntoututeknologian innovaatioiden parissa, uskallan muuttaa sanontaa hieman.

Kuntoutusteknologia on erinomainen renki, mutta huono isäntä.

Tätä olen saanut todistaa omin silmin lukuisissa kuntoutuskeskuksissa ja sairaaloissa niin meillä koti-Suomessa kuin maailmallakin. Suomessa yksi kiistaton edelläkävijä kuntoutusteknologian hyödyntämisessä terapian tukena on Pirkanmaan Tutoris, joka on ottanut useita laitteita aivan ensimmäisenä käyttöön Suomessa.

Tutoriksessa tavataan sanoa, että toistojen määrä on vakio. Tämä on erittäin hyvin sanottu, ja juuri laadukkaissa toistoissa kuntoutusteknologia on renkinä parhaimmillaan.

Tavoitteena on saada aikaan maksimaalisen paljon samaa liikettä, jotta aivot ymmärtävät, että liikkeentuotto myös ilman laitteen avustusta on mahdollista.

Tutoriksen toimintaterapeutti Mervi Rantala ja kuntoutuja Joona

Neliraajahalvaantunut Joona kävelee jälleen

Teknologia ei korvaa ihmistä. Edelleen terapeutti on kuntoutuksessa se äärimmäisen tärkeä isäntä – tai emäntä, jota teknologia avustaa ainutlaatuisella tavalla.

Hiljattain Tutoriksella Tampereella vieraillessani sain kuulla uskomattoman positiivisen kuntoutustarinan, jossa vain muutama vuosi sitten neliraajahalvaantunut 25-vuotias Joona oli kuluneena kesänä tehnyt kävelylenkkiennätyksensä: 4,5 kilometriä.

Sekä Joona että Tutoriksen toimintaterapeutti Mervi Rantala ovat vaikuttuneet erityisesti yläraajan kuntoutukseen kehitetystä Armeo Spring -laitteesta. Tämän blogin kuvassa on parhaillaan menossa Armeo Spring-treeni, jota tehdään kerrallaan 20 minuuttia. Vaativuustasoa on nostettu kuntoutuksen edetessä. Kun Joonan lihasvoima ja liikkuvuus ovat kehittyneet, on harjoituksia voitu monipuolistaa: on lisätty liikesuuntia, nostettu vaikeustasoa ja lisätty kestoa.

Aina tavatessamme Mervi toteaa, että juuri Armeo Spring on Se Laite, josta hän ei luopuisi mistään hinnasta. Onneksi ei tarvitsekaan.
(Voit lukea Joonan kuntoutumistarinan kokonaisuudessaan Fysiolinen verkkosivuilta)

Oikotietä ei ole, mutta reittejä löytyy

Moderneinkaan laite ei tarjoa oikotietä onneen eikä yksi laite ratkaise kaikkea. Kokonaisuus on aina osiensa summa. Ammattitaitoinen terapeutti on paras asiantuntija arvioimaan, millaisista osista paras summa kullekin kuntoutujalle syntyy.

Toimintaterapeutti Mervi Rantalan mukaan erityisesti painokevennettyjen laitteiden hienous on tässä: jos harjoitus jollakin kertaa tuntuu syystä tai toisesta erityisen rankalta, voi suunnitelmaa muuttaa ”lennossa”. Vain muutama keventävä muutos laitteen asetuksiin ja harjoitus pääsee jatkumaan.

Näin voidaan aina huomioida kuntoutujan päivän olo eikä harjoitusta tarvitse huonompanakaan päivänä jättää tekemättä.

Juuri tässä kohtaa terapeutin ammattitaito on suureksi hyödyksi tavalla, johon teknologia ei pysty. Terapeutti on aina mukana arvioimassa tasoa, joka on kuntoutujalle juuri sillä hetkellä sopivasti haastava, muttei liian haastava.

Renkejä on isännän/emännän tukena hyvä olla useita, sillä niistä jokaisella on omat vahvuutensa ja erityispiirteensä. Mutta terapeutin ammattitaitoa, inhimillisyyttä ja arvokasta vuorovaikutusta kuntoutujan kanssa ne eivät korvaa koskaan.

Marjo Jännes-Malm, Fysioline

Marjo Jännes-Malm
Kirjoittaja on Fysioline Oy:n tuotepäällikkö, joka on koulutukseltaan fysioterapeutti.

 Marjo Jännes-Malm esittelee kuntoutusrobotiikkaa messujen esiintymislavalla yhdessä kokemusasiantuntija Arttu Lagerin kanssa keskiviikkona 28.9. klo 14.30 sekä torstaina 29.9. klo 10.00.

Tervetuloa tutustumaan edistykselliseen kuntoutusteknologiaan myös Fysiolinen osastolle 2f51.

Tervetuloa Fysioterapia & Kuntoutus -tapahtumaan 28.-29.9. Helsingin Messukeskukseen!

Fysioline on tapahtuman kumppani ja mukana sekä koulutuspäiville että messuilla.

Messut on avoinna ke-to klo 9-17. Ammattilaisille maksuton sisäänpääsy rekisteröitymällä kävijäksi. Yleisökävijöille messuliput 10€ (ovelta 12€).

Tutustu messujen ohjelmaan ja tule mukaan!

Infoa kävijälle

Blogin etusivulle