-

Kuntoutuksen uudet mahdollisuudet poikkeusaikana ja sen jälkeen

Fysioline blogin kuva

Olemme eläneet puolitoista kuukautta poikkeusaikaa, jollaista kukaan ei osannut odottaa tai ennakoida. Lähikontaktien välttäminen vaikuttaa meistä jokaiseen, mutta erityisen kovasti se on iskenyt ikäihmisten, sairaiden ja liikuntarajoitteisten arkeen. Monella aika kuluu passiivisesti sisätiloissa.

Tiedostamme, että kuntoutuksen tarve ei ole tänä aikana kadonnut, päinvastoin. Osa kuntoutujista saa nyt kuntoutusta etänä ja sen sopivuus vaihtelee yksilöllisesti. Erilaisten laitteiden ja välineiden avulla etäkuntoutukseen voi kuitenkin lisätä mielekkyyttä ja tehoa. Esimerkiksi restoraattorit sopivat hyvin kotiympäristössä käytettäväksi, unohtamatta erilaisia teknologiaa hyödyntäviä kotikuntoutukseen suunnattuja laitteita. Nämä laitteet toivottavasti vakiinnuttavat paikkansa kuntoutujien arjessa myös poikkeusajan jälkeen, sillä aktiivisesti kotona käytettynä ne lisäävät viikoittaista kuntoutusmäärää tuntuvasti.

Kaikille etäkuntoutus ei kuitenkaan syystä tai toisesta sovi tai sen toteuttaminen on mahdotonta. Olen erittäin huolissani siitä millainen ”pommi” meitä odottaa, kun rajoituksia aletaan purkamaan.

Kuten kaikkiin palvelualoihin, myös kuntoutustoimintaan korona on iskenyt rajusti ja osa yrityksistä on joutunut sulkemaan ovensa.  Meillä on paljon taitavia ja motivoituneita terapeutteja, mutta tulemme tarvitsemaan myös uudenlaista ajattelua, jotta poikkeusolojen jälkeen todennäköisesti aiempaa huonokuntoisempi kuntoutujamassa saadaan kuntoutettua tehokkaasti ja tasavertaisesti.

Entistä tehokkaampaa kuntoutusta laadusta ja määrästä tinkimättä voidaan tarjota vain muuttamalla ajatustapaa yksilöstä ryhmään ja ottamalla kuntoutusteknologia avuksi. Teknologian avulla ryhmämuotoisen terapian toteuttaminen onnistuu turvallisesti ja tehokkaasti.

Nyt on hyvä paikka pohtia, teemmekö jatkossakin parhaamme entiseen tuttuun tapaan vai olisiko nyt aika omaksua lisää uutta ja tarjota intensiivistä ja tehokasta kuntoutusta mahdollisimman monelle?

Kuten useat tutkimuksetkin osoittavat, kuntoutus on kannattavaa, niin yksilön kuin kansantalouden näkökulmasta. Poikkeusaikana alkaneen digiloikan innoittamana olisi hyvä hetki laajentaa ajattelua myös kuntoutusteknologian mahdollisuuksiin ja valjastaa kuntoutusresurssimme tehokkaaseen käyttöön.

Marjo Jännes-Malm Fysioline

Marjo Jännes-Malm
Tuotepäällikkö
Fysioline Oy

 


Fysioline on Fysioterapia & Kuntoutus -tapahtuman kumppani

Fysioterapia & Kuntoutus -koulutuspäivät järjestetään verkkotapahtumana 22.-23.4.2021.

Fysioterapia & Kuntoutus -tapahtuma järjestetään kokonaisuudessaan seuraavan kerran syksyllä 2022. Tällöin mukana messut ja koulutuspäivät.

Lue lisää koulutuspäivistä